Claudicatio Intermittens – Fysiotherapie de Risselt – Horst

Fysiotherapie de Risselt

Header afbeelding

Adresgegevens

Deken Creemersstraat 57a
5961 JN Horst

Tel: 077 - 3981023
E-mail: info@fysiotherapiederisselt.nl

Ferdinand Bolstraat 43
5914 XN Venlo

Openingstijden

Maandag: 07:30 - 20:00
Dinsdag: 07:30 - 20:00
Woensdag: 07:30 - 18:00
Donderdag: 07:30 - 20:00
Vrijdag: 07:30 - 20:00
Zaterdag: 09:00 - 12:00

Contact & Route

Heeft u vragen aan onze praktijk dan kunt u ons altijd bellen of een bericht versturen via het contactformulier.

Claudicatio Intermittens

De oorzaak van claudicatio intermittens is perifeer arterieel vaatlijden(PAV). Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Claudicatio intermittens is een vorm van vaatlijden door slagaderverkalking in de benen. Slagaderverkalking hoort bij het ouder worden, en komt helaas bij ieder mens voor.  Door deze verkalking worden de wanden van de bloedvaten stugger, dikker en minder elastisch. Ook wordt de slagader vaak beschadigd door het afzetten van kalk en vetten. Hierdoor kan een flinke vernauwing, stenose ontstaan. Door deze vernauwing in de slagaders van en naar de benen, gaat het bloed trager stromen en ontstaat er een zuurstoftekort in de beenspieren bij inspanning. Hierdoor ontstaan klachten in de benen. De volksterm voor deze klachten is “etalagebenen”. Wanneer mensen namelijk pijn krijgen tijdens het lopen, en steeds even moeten rusten, doen zij net of ze naar etalages kijken.

Kenmerken zijn:

  • Krampachtige pijn of een doof gevoel tijdens en na inspanning.
  • Pijn treedt vaak op in de kuiten maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden.
  • Na rust verdwijnt de pijn;

De fysiotherapie bij claudicatio intermittens bestaat uit gesuperviseerde looptraining. Hierbij wordt de patiënt gestimuleerd om veel en langer te gaan lopen, niet alleen tijdens de therapie maar juist ook in het dagelijks leven. Daarnaast worden er adviezen gegeven over een gezonde levensstijl wat ook kan zorgen voor een betere conditie van de bloedvaten. De training leidt over het algemeen tot een duidelijke verbetering van de pijnvrije loopafstand. Daarnaast verbetert de maximale loopafstand.

Fysiotherapie de Risselt is aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Mechteld te Boome en Petra Jansen nemen de behandeling van cliënten met claudicatio voor hun rekening.