Lymfedrainage (oedeemtherapie) – Fysiotherapie de Risselt – Horst

Fysiotherapie de Risselt

Header afbeelding

Adresgegevens

Deken Creemersstraat 57a
5961 JN Horst

Tel: 077 - 3981023
E-mail: info@fysiotherapiederisselt.nl

Ferdinand Bolstraat 43
5914 XN Venlo

Openingstijden

Maandag: 07:30 - 20:00
Dinsdag: 07:30 - 20:00
Woensdag: 07:30 - 18:00
Donderdag: 07:30 - 20:00
Vrijdag: 07:30 - 20:00
Zaterdag: 09:00 - 12:00

Contact & Route

Heeft u vragen aan onze praktijk dan kunt u ons altijd bellen of een bericht versturen via het contactformulier.

Lymfedrainage (oedeemtherapie)

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Lymfoedeem is een aandoening die sluipend begint en steeds erger wordt als er niets aan gedaan wordt. De eerste tijd merkt u er niets van, totdat het zo ver is dat u omvang verschil gaat merken. Dit kan bijv. doordat ringen, uw horloge of armbanden niet meer passen of dat u de sokken in uw huid ziet staan. Daarnaast uit het zich in een gevel van spanning of stuwing van de huid en/of een pijnlijk of tintelend gevoel van het lichaamsdeel.

Door een overbelast, defect of onvoldoende functionerend lymfesysteem kan het vocht niet goed weggewerkt worden. Er zijn verschillende oorzaken waardoor er problemen in het lymfestelsel kunnen ontstaan.

Lymfoedeem ontstaat ten gevolge van een overbelast, een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Hierdoor kan het lymfestelsel het vocht niet goed wegwerken wat resulteert in vochtopeenhoping. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Ook kan het defect aangeboren zijn.

  • (borst)kanker;
  • Operatie, bestraling of chemokuur;
  • Littekens;
  • Ongeval;
  • Slecht werkend lymestelsel (dit is al zichtbaar op jonge leeftijd);

Bij lymfedrainage of oedeemtherapie maakt de fysiotherapeut gebruik van een specifieke massagetechniek om vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast wordt de afvoer van vocht ook gestimuleerd door oefentherapie. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van het aan- en ontspannen van spieren om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen die wel normaal functioneren. Ook kan de ademhaling nog worden ingeschakeld. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van bandages, tape en therapeutische kousen.

Binnen Fysiotherapie de Risselt zijn Mechteld te Boome en Desiree van der Sanden gespecialiseerd Oedeemtherapeuten.