Specialisatie

U kunt bij ons voor een breed scala aan services terecht.

Wilt u meer weten over ons en onze specialisaties, neem gerust contact met ons op!

SPORTREVALIDATIE

Wanneer u een blessure heeft opgelopen tijdens het sporten helpt de fysiotherapeut u zo snel mogelijk weer uw sportbeoefening te hervatten. Daarnaast kan de fysiotherapeut een sporter adviseren hoe hij/zij naar zijn doel (bijvoorbeeld halve marathon) toe kan werken. De fysiotherapeut helpt u wanneer u een blessure heeft, of overtraind bent. U wil zo snel mogelijk weer aan de slag. Desnoods met een alternatief trainingsschema, maar u wilt blijven sporten als dat kan en uw conditie behouden.

FYSIOTHERAPIE BIJ ONCOLOGIE

De fysiotherapeut houdt zich bezig met de fysiotherapeutische behandeling en het coachen van de patiënten met kanker. De fysiotherapeut zorgt samen met de patiënt voor een functioneel herstel, minder last van de gevolgen van chemo en/of bestraling waardoor er een toename is van de kwaliteit van leven. De therapie kan bestaan uit cardio-, en krachttraining, myofasciale technieken en tapetechnieken. De praktijk is aan gesloten bij Fyneon. www.fyneon.nl

MEDICAL TAPE

Medical tape (kinesiotape) is een rekbare tape die gebruikt wordt bij de behandeling van spierblessures, sturing van het gewricht, behandeling van pijnpunten en lymfedrainage. Het is mogelijk de tape meerdere dagen op de huid te dragen zonder deze te vervangen of last te krijgen van huidirritatie.

Bijzonder om te vermelden is dat de tape de klachten bij hooikoorts sterk kan verminderen. De tape beïnvloedt de hulpademhalingsspieren en via het zenuwstelsel ook het longgebied. Deze manier van tapen wordt ook vaak toegepast bij COPD. Meestal is 1x tapen voldoende voor een langere tijd klachtenreductie. U kunt contact met ons opnemen voor meer informatie.

FYSIOTHERAPIE BIJ CLAUDICATIO INTERMITTENS

De in Nederland veel gebruikte term voor deze aandoening is ‘etalagebenen’. Wanneer mensen namelijk pijn krijgen tijdens het lopen, en steeds even moeten rusten, doen zij net of ze naar etalages kijken. Hier komt deze naam vandaan. Claudicatio intermittens is een vorm van vaatlijden door slagaderverkalking in de benen. Dit hoort bij het ouder worden, en komt helaas bij ieder mens voor. Bloedvaten worden steeds stugger, dikker en minder elastisch. Ook wordt de slagader vaak beschadigd door het afzetten van kalk en vetten. Hierdoor kan een flinke vernauwing, stenose, ontstaan. De fysiotherapie bij claudicatio intermittens bestaat uit gesuperviseerde looptraining. Hierbij wordt de patiënt gestimuleerd om veel en langer te gaan lopen. De training leidt over het algemeen tot een duidelijke verbetering van de pijnvrije loopafstand. Daarnaast verbetert de maximale loopafstand.

LYMFEDRAINAGE (OEDEEMTHERAPIE)

Oedeem komt onder meer voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een operatie, bestraling of chemokuur hebben ondergaan. Daarnaast kan er sprake zijn van oedeem bij littekens of na een ongeval. Bij lymfedrainage maakt de fysiotherapeut gebruik van een specifieke massagetechniek om vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast wordt de afvoer van vocht ook gestimuleerd door oefentherapie. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van het aan- en ontspannen van spieren om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen die wel normaal functioneren. Ook kan de ademhaling nog worden ingeschakeld. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van bandages, tape en therapeutische kousen.

FYSIOTHERAPIE BIJ BEKKENBODEMKLACHTEN

Fysiotherapie bij bekkenbodemklachten is bedoeld voor mensen met klachten die het gevolg zijn van functie stoornissen van de bekkenbodem zoals incontinentie, obstipatie, verzakkingen, pijn voor en na een prostatectomie. De fysiotherapeut kan ingeschakeld worden als de klachten te maken hebben met een verkeerde samenwerking tussen bekkenbodemspieren, het middenrif en de buikorganen. Oefeningen ter bewustwording, aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren en advies over de ademhaling, houding en beweging maken deel uit van de therapie.

FYSIOTHERAPIE BIJ BEKKENKLACHTEN

Fysiotherapie bij bekkenklachten is bedoeld voor mensen met klachten van de bekkengewrichten, lage rug en heup. Bekkenklachten kunnen ontstaan tijdens of na de zwangerschap maar ook door een ongeval of sportblessure. De behandeling bestaat uit oefentherapie gericht op het verbeteren van het bewegingsgevoel, en versterken van de stabiliserende spieren. Daarnaast kan de behandeling bestaan uit pijndemping en/of ontspanning en worden leefregels en adviezen voor het dagelijks leven gegeven.

McKENZIE CONCEPT

Deze methode voor de behandeling van a-specifieke rug- en nekklachten is in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkeld door Robin McKenzie, een fysiotherapeut uit Nieuw Zeeland. Ontevreden over de behandelmogelijkheden voor rug- en nekpijn, heeft hij door de jaren heen een unieke behandelmethode ontwikkeld. Het blijkt dat voor 80% van de a-specifieke rug- en nekklachten geen duidelijke oorzaak is aan te geven. Het McKenzie concept gaat daarom niet uit van het zoeken naar de oorzaak, maar is meer geïnteresseerd in het klachtenbeeld van de patiënt. Er wordt daarom gekeken naar hoe houding en beweging de klachten beïnvloeden. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld. www.mcKenzie.nl

MULLIGAN CONCEPT

Het Mulligan concept is een pijnvrije behandelmethode voor alle gewrichten in het lichaam. De methode is vernoemd naar een Nieuw-Zeelandse manueel therapeut die zich verdiepte in “sporingsproblemen” in de gewrichten. Wanneer een gewricht ietwat ontspoord is, kan dit ertoe leiden dat de werking van het gewricht niet meer soepel verloopt of zelfs pijnlijk is. Een kleine aanpassing in de stand van het gewricht kan ervoor zorgen dat deze klachten weer verdwijnen. Bij de Mulligan Methode voeren de fysiotherapeut en de patient samen een beweging uit met behulp van duw,- trek, of schuiftechnieken, al dan niet ondersteund door een tractieband. Deze zacht uitgevoerde techniek is een veilige en pijnvrije manier om de bewegingsuitslag te bevorderen.

FYSIOTHERAPIE BIJ PARKINSON

Als gevolg van de ziekte van Parkinson of Parkinsonisme kunt u problemen krijgen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals moeite met lopen, aankleden, omdraaien in bed e.d. De therapeut is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met Parkinson/parkinsonisme. Zij bespreekt uw hulpvraag en therapie wordt zorgvuldig op u afgestemd. Afhankelijk van uw mogelijkheden en therapeutische doelstelling kan gekozen worden voor therapie bij u thuis of in de praktijk. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om in de trainingsruimte aan uw conditie en spierkracht te werken. www.parkinsonnet.nl

FYSIOTHERAPIE VOOR OUDEREN

Bij het ouder worden treden er een aantal veranderingen op in het menselijk lichaam, onder andere bij het bewegen. Er spelen zich dan specifieke processen in het lichaam af, bijvoorbeeld de degeneratie van het gewrichtskraakbeen. Vaak ontstaan deze veranderingen geleidelijk en merkt men dat een aantal bewegingen of activiteiten lastig worden. De spierkracht, mobiliteit en coördinatie nemen af, met als mogelijk gevolg pijnlijke spieren, stijfheid en problemen met dagelijkse bezigheden. De fysiotherapeut voor de ouder wordende mens heeft hier kennis van en houdt hier rekening mee. De fysiotherapeut inventariseert samen met de patiënt ( en evt. een familielid) de klachten en gezamenlijk wordt er een behandelplan opgesteld. De fysiotherapeut zal altijd proberen de patiënt zo actief mogelijk bij de behandeling te betrekken. Mogelijke behandelingen zijn: oefeningen, looptraining, begeleiding bij gebruik van hulpmiddelen, losmaken van spieren en gewrichten. Ook kan bij de patiënt thuis bekeken worden  hoe het risico op vallen verminderd en het dagelijks functioneren vergemakkelijkt kan worden. Wanneer u woont of logeert in Berkleheem, Hof de Berkel of Zorghuis Tienray kunnen wij uw therapie verzorgen.

VOORSTE KRUISBAND REVALIDATIE

De praktijk is aangesloten bij het Knienetwerk Noord-Limburg. Dit is samenwerkingsverband van de maatschap orthopedie van het VieCuri en een aantal  praktijken. Na een voorste-kruisband reconstructie wordt de revalidatie gestart volgens een behandelprotocol. Dit moet leiden tot een optimaal herstel. Het doel is een pijnvrije stabiele knie om weer goed te kunnen presteren tijdens het sporten. Er is een intensieve samenwerking tussen de orthopeden van het netwerk en de behandelend fysiotherapeut. Binnen het netwerk wordt veel kennis en informatie uitgewisseld. Er is een goede afstemming van de pre- en postoperatieve fysiotherapeutische zorg. Vanuit ViaSana is er een onderzoek gestart naar het ideale moment om sporten te hervatten na een voorste kruisband reconstructie. Wanneer u aan het onderzoek meedoet, kunnen wij u ook fysiotherapeutisch begeleiden tijdens de herstelperiode. Resultaten uit dit onderzoek worden medio 2016 gepresenteerd.

DRY NEEDLING

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt  naalden, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, zogenaamde ‘triggerpoints’, die kort gestimuleerd worden. Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld  vanuit een triggerpoint in de lage rug pijn in de bil of  het been.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. Daarna raken de spieren snel en langdurig ontspannen. De fysiotherapeut zal vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been. Ook worden de spieren langs de wervelkolom onderzocht en behandeld. Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan. Dat geeft kortdurend een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich weer en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en/of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

 

HANDTHERAPIE 

Petra heeft zich gespecialiseerd in deze speciale manier van behandelen. Het gaat om alle klachten van de hand zoals peesletsel, duimartrose, carpaaltunnelsyndroom, Dupuytren etc. Maar ook behandeling voor en na een operatie aan de hand/pols en (sport)trauma.
Een goed geschoolde handtherapeut biedt U de kans op een maximaal herstel.
Vaak kan een spalk ondersteuning bieden tijdens de behandeling. Het soort spalk is geheel afhankelijk van Uw klachten en wordt zorgvuldig geadviseerd. Spalken worden door de handtherapeut op maat vervaardigd en kunnen zo nodig worden aangepast.

 

ACUPUNCTUUR

Wilma Hegger werkt als acupuncturiste in onze vestiging. Meer informatie over deze behandelwijze en haar praktijk kunt u lezen op www.heggeracupunctuur.nl