Valtraining – “Zicht op Evenwicht” – Fysiotherapie de Risselt – Horst

Fysiotherapie de Risselt

Header afbeelding

Adresgegevens

Deken Creemersstraat 57a
5961 JN Horst

Tel: 077 - 3981023
E-mail: info@fysiotherapiederisselt.nl

Ferdinand Bolstraat 43
5914 XN Venlo

Openingstijden

Maandag: 07:30 - 20:00
Dinsdag: 07:30 - 20:00
Woensdag: 07:30 - 18:00
Donderdag: 07:30 - 20:00
Vrijdag: 07:30 - 20:00
Zaterdag: 09:00 - 12:00

Contact & Route

Heeft u vragen aan onze praktijk dan kunt u ons altijd bellen of een bericht versturen via het contactformulier.

Valtraining – “Zicht op Evenwicht”

Uit onderzoeken komt naar voren dat de kans op vallen toeneemt naarmate men ouder wordt. Ongeveer één op de drie 65-plussers valt jaarlijks één of meerdere keren. Dit vallen kan nare gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld een gebroken heup of pols, een hoofdwond. Ruim de helft van alle 65-plussers is ook bezorgd om te vallen. Met als gevolg dat ze activiteiten zoals wandelen, boodschappen doen, bezoekjes afleggen gaan vermijden. Hierdoor vermindert vaak het levensplezier en vergroot het de kans op sociale isolatie. Daar komt nog bij door het vermeiden van activiteiten, spierkracht en balans afneemt en de kans op vallen nog groter wordt.

De cursus “Zicht op Evenwicht” helpt ouderen om valangst te verminderen. De cursus is bedoeld voor ouderen die dagelijkse activiteiten niet meer uitvoeren omdat ze bang zijn om te vallen. Doordat dit de kans op vallen verhoogd, komen de mensen in een negatieve spiraal. Het doorbreken van deze negatieve spiraal is een belangrijk onderdeel van de cursus. Er wordt getracht de cursisten vertrouwen te geven in hun eigen mogelijkheden waardoor ze meer gaan bewegen en een betere spierkracht en balans ontwikkelen. Het risico op vallen neemt dan af. Daarnaast zijn de cursisten aan het einde van de cursus beter in staat om realistische doelen te stellen over het ondernemen van activiteiten.

Daarnaast wordt er tijdens de cursus ook informatie gegeven en praktische tips gedeeld over het voorkomen van vallen in hun woning.

Tijdens de groepscursus is er ruimte voor delen van ervaringen en leren ouderen een aantal oefeningen om hun spierkracht en balans te vergroten. Er is ook de mogelijkheid om één-op-één deze cursus te doorlopen. De cursus begeleid en de oudere gaat dan aan de slag met het wegnemen van praktische belemmeringen om alledaagse taken uit te kunnen voeren.

Heeft u vragen over de tijden en kosten van deze cursus dan kunt u telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. Binnen Fysiotherapie de Risselt geeft Marieke van Soes de cursus “Zicht op Evenwicht”.